Charakteristika některých vitamínů

0

Některé vitamíny mají klíčovou funkci-fungují jako antioxidanty. To znamená, že zabraňují poškození buněk a buněk kyslíkem. Mezi tyto látky-antioxidanty Domov – patří mimo jiné vitaminy E, An A C.

Vitamin E (tokoferol) existuje
v řadě chemicky odlišných druhů, které se liší v biologické aktivitě. Alfa-tokoferol je biologicky nejúčinnější. Je mnohem bezpečnější ve formě tokoferol-acetátu nebo tokoferol-sukcinátu, které jsou štěpeny na “bezplatný” tokoferol v gastrointestinálním systému.
Důležitou úlohou tokoferolu je ochrana oxidujících molekul v buněčných membránových vrstvách tuků a dalších lipidových (tukových) složek. Nedostatek tokoferolu způsobuje Těhotenské problémy, hemolytickou anémii, stejně jako neurodegenerativní podmínky. Absence alfa-tokoferolu v lipidových rámcích pravděpodobně urychlí proceduru aterosklerózy.

Obecné vlastnosti alfa-tokoferolu:

  • největší antioxidant rozpustný v tuku
    vstřebává se pasivně ve střevě a odtud se přenáší do jater. Odtud na periferní buňky pro buněčné membránové vrstvy, stejně jako lipoproteiny (LDL, stejně jako HDL).
  • požadavek alfa tokoferolu se nemění v senioritě (10 mg / den).
  • práce na prevenci aterosklerózy.
  • ovlivňuje metabolickou rychlost prostaglandinů (materiály podobné hormonům, které vznikají prakticky ve všech orgánech. Na rozdíl od hormonálních látek, nejsou přineseny krví, ale působí lokálně) ovlivňuje imunitní reakci,.
  • je to modulátor zánětlivé reakce, která je ovlivněna hlavně mechanismem snuffing out energetické typy kyslíku,.
  • nedostatek tohoto vitaminu ve stáří je neobvyklé,.
  • nebezpečné výsledky alfa tokoferolu jsou opravdu malé, dávky vyšší než 2000 mg / den jsou obvykle tolerovány.

Požadavek na vitamin E (Alfa tokoferol) je u zdravé ženy vyšší než 4 mg/ den a u mužů také vyšší než 3 mg/ den. RDA ve většině evropských zemí se pohybuje mezi 8 a 10 mg.

Vitamin An a také beta-karoten
Karotenoidy jsou částice opravdu běžně vyskytují v rostlinných stejně jako pet zdrojů, stejně jako hrát klíčovou roli jako antioxidanty a v buňce rozlišení. Byl zjištěn určitý vztah mezi sníženou konzumací beta-karotenu, vitaminu An a výskytem bronchiálního karcinomu a karcinomu děložního čípku. To však neznamená, že existuje prokázaná příčinná souvislost mezi těmito pocity. V teorii, vitamin a, beta-karoten A (retinol), může mít anti-karcinogenní výsledky jako výsledek jejich “saver” vlastnosti. Je však důležité vyčkat, až budou možné kontrolované výzkumy nabízeny k získání profesionálních důkazů o tomto pocitu.

Beta-karoten se přenáší z trávicího traktu do jater spojených s chylomikronovým tukem a také velmi nízkou tloušťkou lipoproteinů. když se dostane do jater, přemění se přímo na vitamin A (retinol).

  • vitamin A je více přenesena z jater do buněk, váže na protein (retinol-binding protein)),.
  • Vitamin An je přítomen ve 3 stupních oxidace.

Vlastnosti beta-karotenu a také vitaminu A:

  • antioxidační účinek na lipidy (tuky) v buněčných membrán.
  • nedostatek vede k večerní ztrátě zraku, stejně jako oční epiteliální poruchy( xeroftalmie), oční pigment funkce problémy,.
  • je zásadní pro provoz a rozlišení epitelových buněk,.
  • jak stárnete, poptávka po vitamínu A se snižuje a současně hrozba otravy se zvyšuje (bolesti hlavy, poruchy spánku, podráždění, společné, stejně jako svalové tkáně, bolest, ztrátu vlasů, úplně suchá kůže, únava),.
  • Vzhledem k hrozbě předávkování, zejména při přípravě vitaminu A ve starším věku, se doporučuje poskytnout beta-karoten (provitamin), kde játra vytváří vitamin A podle svých vlastních požadavků.

Typická potřeba vitaminu A je 0, 8-1 mg, ZDS 1, 0 mg. Max. dávka, která nemusí být v České republice registrována, je 1 mg/ den.

Vitamin C
Vitamin C-kyselina askorbová-je jedním z nejdůležitějších antioxidantů energetických v mořském prostředí. Kyselina askorbová se vyrábí s výjimkou morčat, primátů (včetně lidských bytostí) a některých ptáků u většiny zvířat v těle a nepotřebuje přidávat doplňky potravin.
Pravidelné lidské plazmatické zaměření kyseliny askorbové se obvykle pohybuje mezi 0, 8 a 1, 6 mg/ 100 ml. Plazmatické hodnoty kyseliny askorbové mnohem nižší než 0, 2 mg na 100 ml jsou považovány za známku nedostatku. Podání kyseliny askorbové na gram dávkách vyvolává přechodné zvýšení plazmatické koncentrace více než 2,5 mg / 100 ml, ale překročení této míry nebo zachování je obtížné vzhledem k extrémně efektivní vylučování kyseliny askorbové (zejména, když je prahová hodnota je mimo).

Atributy kyseliny askorbové, které je třeba znát:

  • při jednorázové dávce 500 mg nebo vyšší (plazmatická koncentrace 2, 0 mg na 100 ml) je kyselina askorbová eliminována močí, stejně jako již žádné buňky nezvyšují.
  • 35-50% kyseliny askorbové se v těle transformuje na kyselinu šťavelovou a vylučuje se jako šťavelany.
  • zvýšené vylučování kyseliny askorbové močovým systémem vede k okyselování moči, jakož i k riziku hornin ledvin i močového systému. Dochází k vypouštění kyseliny močové.
  • kyselina askorbová, je-li absorbována, tvoří nerozpustné sloučeniny mědi, zejména ve vyšších dávkách (možný nedostatek CU v těle).
  • kyselina askorbová vyvolává zvýšenou poptávku po selenu a tokoferolu a naopak. Tyto sloučeniny jsou vzájemně vázány antioxidačním procesem.
  • Zvýšená zásoba kyseliny askorbové způsobuje zvýšenou absorpci a také depozici Fe.
    Kyselina askorbová většinou nesníží hladinu cholesterolu v krvi. Avšak množství cholesterolu v krvi zvyšuje s nedostatkem kyseliny askorbové a snižuje s korekcí tohoto nedostatku. Zvýšené dávky vitaminu C u pacientů bez kyseliny askorbové nesnižují cholesterol.
    Optimální každodenní dávka vitaminu C dosud nebyla v České republice zapsána je 600 mg / den.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno